OFFSHORE ENERGY| Banner scheepvaartkrant
FORUM BINNENSCHIFFFAHRT | Banner scheepvaartkrant
CUNEUS | Banner scheepvaartkrant

Laatste nieuws

Havenarbeiders gaan digitaal

28.09 - 09.50 Innovatieplatform iTanks, onderzoeksbureau TNO en uitgeverij Malmberg hebben de handen ineen geslagen om de veiligheid in de haven te verbeteren. Zij hebben SAM ontwikkeld, een digitaal, interactief leerplatform. Op woensdag 28 september gaan 180 medewerkers van negen contractors actief aan de slag met SAM.
In deze pilot wordt daadwerkelijk praktijkervaring opgedaan met SAM en wordt SAM in een ‘feedback loup’ aangepast aan de wensen van de gebruikers. SAM gaat ervoor zorgen dat werknemers in de haven continu leren over veilig werken en dat kennis daadwerkelijk beklijft en toegepast wordt. SAM biedt werkgevers bovendien inzicht en overzicht in de kwaliteit van haar personeel.

Visuele werksituaties

SAM is in co-creatie met managers health, safety, environment en quality (HSEQ) van bedrijven in de Rotterdamse haven ontwikkeld. Deze co-creatie draagt bij aan de kwaliteit en draagvlak van SAM. Met SAM leren werknemers in de haven aan de hand van herkenbare visuele werksituaties, alles over veilig werken, de keuzes die zij kunnen maken en hoe ze zelf de veiligheid kunnen verbeteren in de Rotterdamse haven. Op elk willekeurig moment kan een module van maximaal 10 minuten op een tablet of telefoon gemaakt worden. Alle facetten om veilig te werken komen aan bod. SAM toont levensechte werksituaties aan de hand van video, augmented reality en serious games. SAM geeft een medewerker én het bedrijf inzicht hoe de voortgang verloopt van de veiligheidscompetenties per medewerker en het team.
Raffinaderijen en opslagbedrijven zijn positief over SAM en zien de ontwikkelingen met interesse tegemoet, aldus Sam Safety. Op 1 januari 2017 wordt de definitieve versie van SAM geïntroduceerd.

Ambitie

De Rotterdamse haven heeft de ambitie om zich te profileren als meest veilige en duurzame mainport van de wereld. Om dit te bereiken vraagt de Rotterdamse haven van haar werknemers een meer pro-actieve houding waarin zij met elkaar oplossingen zoeken. SAM als digitaal leerplatform brengt dit in de praktijk.

Meer Nieuws

Poll | 12 september 2016

Is er nog hoop voor de scheepvaart op de Elbe?
Ik zie de toekomst somber in
Ja ik heb vertrouwen in de organisaties en havens die ervoor strijden de rivier bevaarbaar te houden
Ik weet het niet