Laatste nieuws

Franse vaarwegen speerpunt in 2015 voor IA

20.12 - 16.35 Drie Franse sprekers kwamen tijdens de jaarvergadering van de Internationale Afdeling (IA)van BLN-Koninklijke Schuttevaer tot dezelfde conclusie; de Franse overheid steekt veel te weinig geld in het onderhoud van de vaarwegen. Daardoor kunnen de mogelijkheden van deze transportroutes niet worden benut.
Voor 2015 is maar 160 miljoen euro beschikbaar, en meer wordt het niet in de komende jaren. Terwijl onderzoek heeft geleerd dat er tenminste een miljoen euro per jaar nodig is. De Franse vaarwegbeheerder VNF zou al blij zijn als ze over 250 miljoen euro per jaar zou kunnen beschikken. “En zelfs dat lukt niet”, verzucht mevrouw Isabel Andrivon, directeur infrastructuur bij VNF. “De Franse overheid stelt maar 1,5 procent van het totale transportbudget beschikbaar voor de vaarwegen. De overheid heeft niet veel interesse in binnenvaart”. De voortdurende verwaarlozing van met name de kleine Franse vaarwegen eist zijn tol. Slechts vier procent van het vrachtvervoer gaat via de binnenvaart, tegenover 80 procent spoorvervoer en 16 procent wegvervoer. Door de sluiting van verschillende kolencentrales is het vervoer van kolen met 37 procent afgenomen in 2014. Door de stagnerende bouwmarkt , die sinds 1940 niet zo slecht is geweest, is ook het arsenaal bouwmaterialen flink gedaald. Landbouwproducten ( + 6,5 procent), staal (+ 12,8 procent), chemische producten (+4 procent) en zwaar transport (+8,5 procent) zorgen ervoor dat het jaar met slecht een geringe afname van 0,9 procent wordt afgesloten.

Binnenvaart moet beter op de kaart worden gezet worden, vinden de drie vertegenwoordigers van CNF en CBNA. Er wordt gezocht naar partners die willen helpen projecten van de grond te tillen. Ook wordt aan de deur geklopt bij de EU voor financiële steun. Er is namelijk voldoende ruimte op de vaarwegen, terwijl net als overal elders in Europa de snelwegen dichtslibben.

De IA gaat in 2015 extra aandacht besteden aan de problemen op de Franse vaarwegen.

Meer Nieuws

Scheepvaartkrant Themabijlage Shipping Duurzaam Ondernemen
BingVosKaiser Banner Scheepvaartkrant
Scheepvaartkrant banner | Kampers
Scheepvaartkrant|Banner Oechies
  • Vind hier uw daily Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw e-paper Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw Scheepvaart- telefoongids app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app store

Poll | 9 december 2014

Rijkswaterstaat versobert per 1 januari 2015 de bediening op verschillende bruggen en sluizen in Nederland, maakt u zich zorgen?
Ja, ik ben bang dat de wachttijden enorm oplopen
Nee, gewoon goed informeren wanneer er waar bediend wordt
Ik moet het ervaren
Ja, ik maak mij zorgen om het imago van de binnenvaart
Son Banner Scheepvaartkrant