CUNEUS | Banner scheepvaartkrant

Laatste nieuws

Primeur op de Schelde in Frankrijk

22.07 - 11.15 Voor het eerst in de geschiedenis van de binnenvaart in Noord-Frankrijk is het gelukt om 84 TEU in drie lagen te vervoeren van Bruay-sur-l'Escaut (Escaut Valenciennes Terminal) naar Antwerpen. Deze prestatie leverde het MS Centurion van Contargo.
De Centurion, die al jaren door Contargo North France wordt ingezet, is 105 meter lang en 9,50 meter breed. In het verleden vervoerde het schip maximaal 72 TEU in twee lagen tussen de containerterminals in de regio Valenciennes en de zeehavens in Antwerpen en Rotterdam. Na een haalbaarheidsstudie organiseerde Contargo op 11 en 12 juli een testvaart met drie lagen containers. Door te werken met zware containers en géén high cubes in te zetten, kon er in drie lagen worden beladen en kon de Centurion ook 6,1 meter hoge bruggen passeren.

Gilbert Bredel, directeur van Contargo North France, is tevreden: "Varen met drie lagen containers betekent een verhoging van onze capaciteit. In theorie kunnen onze schepen tot 117 TEU per reis vervoeren, en daarmee 50 procent meer dan in twee lagen. Aan de laagste Scheldebruggen komen we echter één meter doorvaarthoogte te kort om op betrouwbare, reguliere basis alle typen containers in drie lagen te vervoeren”.

Foto: De ‘Centurion’, een van Contargo Noord-Frankrijk gecharterd binnenschip onder de brug ‘Pont des Trous’ in Dornick (België).

Meer Nieuws

Poll | 11 juli 2016

Zou u een huisvuilabonnementensysteem 2.0 een kans geven?
Nee, absoluut niet
Ja zeker, als ik maar niet meer hoef te betalen
Ik ga eerst eens rustig het hele rapport van REBEL doorlezen
Ik weet het niet