Laatste nieuws

ING: ‘Overcapaciteit steeds meer ‘fact of life’ voor binnenvaart

22.07 - 10.10 Voor herstel was de transport- en logistieksector de afgelopen jaren afhankelijk van internationale logistieke markt. Hier komt verandering in. Terwijl internationaal de groei tijdelijk vertraagt, trekt de binnenlandse vraag na jaren kwakkelen en krimp eindelijk aan. Over heel 2014 komt de volumegroei naar verwachting uit op 1,6 procent bij een 2 procent hogere omzet. De binnenvaart blijft echter kampen met overcapaciteit. Dit zorgt ervoor dat de omzet gemiddeld nog steeds ruim 20 procent lager ligt dan in 2008. Tot dusver is er geen ruimte voor herstel, zo meldt ING Economisch Bureau in haar Kwartaalbericht Transport en Logistiek.
In het eerste kwartaal groeide de omzet marginaal ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Dit is volgens het economisch bureau vrijwel volledig te wijten aan het hellende prijsvlak. Het vrachtvolume in de grootste deelmarkt, de droge ladingvaart, ontwikkelde zich redelijk gunstig dankzij de groei van de industriële productie in Duitsland, de aanhoudende toestroom van kolen en de ommekeer in de bouw. Volgens de ING lijkt het erop dat overcapaciteit steeds meer een ‘fact of life’ wordt voor de binnenvaart. Tegen de overcapaciteit is het volumeherstel voorlopig nog niet opgewassen. Dit blijkt ook uit de prijsontwikkeling in de binnenvaartmarkt. In de eerst helft van dit jaar waren er periodes van relatief laag water, maar dit had geen of nauwelijks prijseffect. De tankvaart kent een eigen dynamiek en wordt vooral gedomineerd door de wereldwijde energiemarkt. Een samenloop van ongunstige ontwikkelingen op de (minerale) oliemarkt en in de raffinagesector zorgt ervoor dat het beeld is verslechterd en de omzet hier dit jaar terugloopt.

Meer Nieuws

Scheepvaartkrant Themabijlage Waterwerken 2014
Scheepvaartkrant banner | Kampers
Scheepvaartkrant|Banner Oechies
  • Vind hier uw daily Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw e-paper Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw Scheepvaart- telefoongids app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app store

Poll | 22 juli 2014

Het Comité Politiereglement spreekt in een aanbeveling over een inschakelverplichting van de radar in geval van een defecte AIS. Een goed idee?
Nee, natuurlijk niet. Weer een verplichting erbij
Ja, ik heb er geen moeite mee
Nee, ik heb niet eens een radar dus dat betekent veel extra kosten
Ik vind het prima, ik heb al AIS en radar
Nee, radar en AIS kunnen elkaar sowieso niet vervangen
Ik reageer graag via redactie@scheepvaartkrant.nl
Son Banner Scheepvaartkrant